Kauwgom

Tijdens  een workshop kwam het onderwerp even naar voren.  Een deelnemer vroeg wat er eigenlijk allemaal in kauwgom zat. Ze gaf aan dat ze best veel kauwgom at maar eigenlijk helemaal niet wist wat er in zat.  Dat ben ik dus even gaan uitzoeken.
Ik heb een bekend merk genomen, waarbij op de verpakking staat: Suikervrij. Dat zal dan nog niet zo slecht zijn denk je misschien. Of toch wel? 
De ingrediënten van deze kauwgom zijn:
Zoetstoffen (sorbitol, maltitol, aspartaam, saccharine, sucralose, acesulfaam K),  gombasis , aroma's , stabilisatoren (arabische gom, glycerol), kleurstof (E171) , geheel geharde raapzaadolie, glansmiddel (carnaubawas).

Zoetstoffen zijn suikervervangers. Veel van de zoetstoffen die in dit product zijn gebruikt zijn o.a. kankerverwekkend, veroorzaken een spastische darm, veroorzaken migraine, kunnen duizeligheid geven, kunnen een onrustig gevoel geven, geven een verlaagde weerstand enz. 

Dan is er gombasis. De ‘gombasis’ – die 30% van het product vormt – wordt vaak verder niet gespecificeerd. Terwijl deze gombasis in bijna alle gevallen wordt gemaakt van bestanddelen uit de petrochemische industrie, dezelfde bestanddelen die ook worden gebruikt voor de productie van industrieel rubber en latex.

Als je dit weet, ga je toch wel anders naar zo'n potje kauwgom kijken. Diegene die de vraag stelde, is direct gestopt met het eten van kauwgom. Ze gaf na een paar dagen aan dat ze veel meer energie had en dat ze geen behoefte meer had aan kauwgom. Na een paar weken heeft ze één stukje kauwgom geprobeerd. Tot haar verbazing vond ze het toen echt vies. 
Mooi dat het stellen van één vraag, haar uiteindelijk veel meer energie heeft gegeven!