Kinderen en obesitas

Aantal obesitas-kinderen wereldwijd in veertig jaar vertienvoudigd 

 

Zoete Zaterdag in het centrum van Rijssen

 

Twee koppen die ik vanochtend tegen kwam. De eerste op nu.nl en de tweede in het Rijssen – Holtens Nieuwsblad.

Twee heel verschillende artikelen, maar ze hebben toch ook alles met elkaar te maken.

Hoe komt het dat er zoveel kinderen zijn met obesitas zoals het artikel beschrijft? Kinderen met overgewicht zijn hierin niet meegenomen. Overgewicht bij kinderen is ook een steeds groter wordend probleem.   

 

Obesitas en overgewicht is een probleem waar we de laatste jaren steeds meer over lezen en waar veel aandacht aan wordt gegeven. Foodwatch strijdt bijvoorbeeld al jaren voor gezondere producten voor kinderen. Het diabetesfonds startte onlangs een petitie waarin ze strijden voor hele maatregelen in plaats van halve maatregelen wat betreft het terug dringen van suikers in producten. Zo zijn er nog veel meer organisaties die gaan voor een goede gezondheid van onze kinderen.  Ik wordt blij van deze initiatieven en hoop dat het op den duur ook echt effect heeft.

 

En dan lees je: ‘Zoete Zaterdag in het centrum van Rijssen’. Mijn eerste gedachte is: Waarom? Waarom worden onze kinderen elke keer aan de verleiding van snoep en andere zoetigheid blootgesteld? Waarom werkt Rijssen hieraan mee? Waarom zouden we onze kinderen vol stoppen met producten die bomvol suiker en kleurstoffen zitten? We willen toch allemaal het beste voor onze kinderen?

De meeste kinderen vinden zoetigheid heerlijk! De meeste kinderen weten niet welke gevolgen deze lekkernijen kunnen hebben voor hun gezondheid. Maar als ik deze artikelen lees denk ik: ‘weten wij het wel? Zijn wij ons er bewust van wat we onze kinderen geven?’

Suikerrijke producten hebben een grote invloed op onze gezondheid. Een aantal gevolgen van het nuttigen van (teveel) suiker zijn:

-          Het kan zorgen voor toename van het gewicht

-          Het kan hormonen in het lichaam uit balans brengen

-          Het kan de  mineraalbalans in het lichaam verstoren

-          Het kan zorgen voor darmproblemen

-          Het kan leiden tot concentratieproblemen

-          Het kan het honger- en verzadigingsgevoel ontregelen

-          Het kan een oorzaak zijn van diabetes type 2

 

Ik ben van mening dat we onze kinderen moeten beschermen voor producten die slecht zijn voor hun gezondheid. Wat zou het mooi zijn als ons gemeentelijk bestuur dit ook zou doen.  Wat zou het mooi zijn wanneer ook de winkels hierin hun steentje bij dragen. Zij kunnen de kinderen bijvoorbeeld in plaats van een snoepje bij de kassa, iets gezonds  zoals een stukje fruit of een doosje rozijntjes aanbieden zoals bij de AH en Jumbo gebeurt. Wat zou het mooi zijn als we samen gaan voor een betere gezondheid van onze kinderen (en natuurlijk ook van onszelf).

 

Wil jij meer weten over natuurlijk gezonde voeding en de invloed van voeding op onze gezondheid? Geef je dan op voor de workshop