Ovenschotel met bloemkool

Ingrediënten

Bloemkool

Aardappelschijfjes

Rundergehakt (50 tot 75 pram p.p.)

Gehaktkruiden

(biologische) bouillonpoeder

Zout 

Peper

Olijfolie

Roomboter (ongezouten), ongeveer 20 gram

(spelt)bloem

Room of melk

Geraspte kaas, +/- 100 gram

Bieslook 

 

  1. Kook de bloemkool met een klein beetje zout beetgaar.
  2. Kook ondertussen ook de aardappelschijfjes kort zodat ze goed gaar zijn.  Je kunt  ook zelf aardappelschijfjes maken door aardappels te schillen en in schijfjes van 1 cm dik te snijden. 
  3. Bak de gehakt rul in wat olijfolie en voeg daaraan wat gehaktkruiden en een half theelepeltje bouillonpoeder toe. 
  4. Leg het gehakt op de bodem van de ovenschaal, leg daar de bloemkool bovenop en dek af met een laag aardappelschijfjes.
  5. Maak een blonde roux met de boter en de bloem (Boter in een steelpannetje laten smelten. Als het volledig gesmolten is 2 grote eetlepels bloem toevoegen en kort aanbakken). Leng aan met wat vocht van de bloemkool en voeg nog wat room of melk toe. (reken ongeveer 2 dl vocht voor een dik vloeibare bechamelsaus). Roer, van het vuur, de helft van de kaas door de saus.  Kruid naar smaak met bouillonpoeder, zout, peper en bieslook. 
  6. Verdeel de saus over de aardappels 
  7. Verdeel de rest van de kaas over de ovenschotel en zet onder de ovengrill tot het kaaskorstje mooi gekleurd is.