appelcake

Een cake bakken zonder geraffineerde suiker is erg lastig. Het is lastig om de structuur en luchtigheid goed te krijgen en de smaak is altijd anders wanneer je met natuurlijke suikers werkt, in plaats van geraffineerde suikers.

Deze appelcake heeft wel de luchtigheid van een cake. In een normale cake gebruik je veel boter. In dit recept wordt geen boter gebruikt. Geen vette handen dus bij het eten van deze cake.

De kleur van deze cake is wat donkerder omdat je o.a. gebruik maakt van kokosbloesemsuiker.

Ik maak deze cake met een sloffenvorm. De cake is zo veel makkelijker uit de vorm te halen. Je kunt ook gebruik maken van een cakeblik

 

Vegetarisch, Vrij van lactose, Vrij van maïs, Vrij van noten, Vrij van soja, Vrij van suiker

 

Ingrediënten

  • 135 gram speltbloem
  • 75 gram kokosbloesemsuiker
  • 75 gram honing
  • 3 eieren
  • 3 appels
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • Paar druppels citroensap
  • Olijfolie
  • Bakpapier

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 170 graden.
  2. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine blokjes.
  3. Meng de appels met de kaneel.
  4. Mix de eieren, kokosbloesemsuiker en de honing door elkaar met een mixer of in een keukenmachine. Mix dit minimaal 5 minuten. Zo ontstaat er een luchtig mengsel.
  5. Spatel de speltbloem heel rustig door het mengsel.
  6. Voeg als laatste de wijnsteenbakpoeder en de citroensap toe en roer dit heel rustig door het mengsel.
  7. Vet de sloffenvorm in met wat olijfolie
  8. Zet de vorm op een stukje bakpapier op een bakplaat.
  9. Schep de appels in de vorm en schenk het cakebeslag er over. Zet de cake in de oven.
  10. Je cake is na ongeveer 45 minuten klaar. Test altijd even met een satéprikker of je cake gaar is. 
  11. Laat de cake in een open oven afkoelen. Wanneer je de cake uit de vorm hebt gehaald, kun je deze omdraaien.