Hutspot

Vorige week maakte ik hutspot. Ik kreeg van mijn man het compliment dat dit het lekkerste eten is wat ik maak. Daar word ik toch altijd zo blij van als hij dat zegt ;)

 

Ingrediënten (voor 2-3 personen)

1 pond wortels (niet voorgesneden)

2 uien

2 rode uien

3 tot 4 aardappels

2 zoete aardappels

Rode linzen (klein handje)

Biologische bouillonpoeder

Roomboter (ongezouten)

Zout

Peper 

Peterselie

 

  1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijkmatige stukken.
  2. Rasp de wortels grof of snijd ze in plakjes
  3. Snijd de uien in ringen
  4. Doe de aardappels, wortels en linzen in water en breng dit met een theelepeltje bouillonpoeder aan de kook.
  5. Fruit ondertussen de uien even. Als ze glazig zijn voeg je ze bij de aardappels, wortels en linzen. 
  6. Als alles gaar is, giet je het geheel af en stamp je het samen met wat roomboter tot een mooie stamppot. Breng het verder op smaak met zout, peper en wat peterselie. 

Lekker met hachee of runderworst. 

 

Waarom zoete aardappels?

Zoete aardappels zijn eigenlijk geen aardappels, maar groente. Ze hebben echter wel bijna dezelfde structuur als aardappels en laten zich dan ook goed mengen met gewone aardappels. Door zoete aardappels toe te voegen, voeg je dus eigenlijk groente toe. Ze geven ook nog eens een lekkere zoete smaak aan het gerecht

 

Waarom rode linzen?

Linzen kun je perfect meekoken in hutspot, zonder dat het de smaak van het gerecht aantast (anderen zullen niet eens merken dat het er bij in zit) . 

Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze geven langdurig energie en ze zorgen voor een goede bloedsuikerspiegel. Daarnaast zijn ze ook nog eens goed voor je darmen en verminderen ze aanzienlijk de kans op hartzieken vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.