Appeltaart

Zelfgebakken appeltaart is toch wel mijn favoriet! Gelukkig is appeltaart prima te maken zonder geraffineerde suikers. Voor het deeg kun je gewone tarwebloem gebruiken, maar deze kun je ook vervangen door speltbloem. Dat is weer net iets gezonder. Je zou ook speltmeel kunnen gebruiken, maar daar wordt de taart veel zwaarder door.  

 

Ingrediënten

300 gram (spelt)bloem

175 gram roomboter (ongezouten)

75 gram kokosbloesemsuiker

6 grote appels

4 eetlepels honing

2 theelepels (wijnsteenzuur)bakpoeder

1 ei

2 eetlepels karnemelk

Snuf zout

Citroensap

Kaneel

Flinke hand rozijnen

 

 

Bereidingswijze

1.      Laat de boter op kamertemperatuur komen en mix deze vervolgens zacht met de kokosbloesemsuiker en de honing.

2.      Voeg het ei toe en mix tot een romig geheel.

3.      Voeg nu de (spelt)bloem, een snufje zout, een paar druppels citroensap en de karnemelk toe. Mix dit tot een deeg.

4.      Rol het deeg in folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.

5.      Verwarm de oven op 180 graden.

6.      Laat de rozijnen wellen in lauw water.

7.      Schil ondertussen de appels en snijd deze in blokjes. Meng deze met de rozijnen en voeg kaneel toe naar smaak. Wanneer de appels wat zuur zijn, kun je wat honing en/of wat kokosbloesemsuiker toevoegen.

8.      Voeg een paar druppels citroensap aan het appelmengsel toe.

9.      Verdeel driekwart van het deeg in een ingevet bakblik met een doorsnede van 20 tot 24 cm.

10.Verdeel het appelmengsel er over en druk dit een beetje aan.

11.Maak van het resterende deeg een ruitpatroon op de taart. Dit kun je eventueel bestrijken met een geklopt ei.

12.Bak de taart in 50 tot 60 minuten gaar in de oven.