Zuurkool Rauwkost

Deze zuurkool rauwkost kun je heerlijk als lunch eten. Een lunch met super veel gezondheidsvoordelen!

 

Zuurkool is een gefermenteerde kool. Maar wat is nou eigenlijk fermentatie? Fermentatie laat moeilijk verteerbaar voedsel gemakkelijk in ons systeem opnemen. De fermentatiebacillen die aanwezig zijn kunnen de stoffen die ons spijsverteringssysteem belasten, grotendeels afbreken. Wij hebben dan minder snel last van krampen, buikpijn en darmgassen. 

Fermentatie breekt dus de slechte dingen af, maar bouwt ook de goede dingen op. Het brengt namelijke probiotica in onze darmen. Probiotica zijn goede darmbacteriën die je darmen helpen versterken. Deze zijn goed voor ons immuunsysteem, beschermen ons tegen kanker van de dikke darm, kunnen helpen huidklachten aan te pakken, geven meer energie enz. 

 

Ingrediënten voor 1 persoon:

200 tot 250 gram (biologische) zuurkool

1/2 appel in kleine stukjes (stukjes verse ananas mag ook)

Klein handje cashewnoten

Paar walnoten

Klein handje rozijnen

Basisdressing

1 eetlepel (Griekse) yoghurt

 

Bereidingswijze

 

  1. Laat de rozijnen even wellen in lauw water.
  2. Knijp de zuurkool uit en doe dit in een schaaltje (gewoon zoals je deze koopt, dus niet eerst koken).
  3. Voeg de stukjes appel, cashewnoten en walnoten toe aan de zuurkool.
  4. Voeg ook de rozijnen toe.
  5. Maak de basisdressing en vul deze aan met een eetlepel (Griekse) yoghurt.
  6. Voeg de dressing bij de rauwkost en meng alles goed door elkaar.